Vuurwerk & Bliksemfotografie

 
 
Tips voor Vuurwerk & Bliksemfotografie
 
Update 19/03/2012
...
 
1: Statief je zit met lange belichtingstijden dus een noodzaak .
 
2: Een draadontspanner deze is ook aan te raden.
 
3: We zetten ons toestel op Stand M .
 
4: Bulb mode dit kan in stand M je moet je sluiterstand naar 30” verplaatsen en nog 1 klikje verder is Bulb mode als je nu je ontspanknop ingedrukt houd opent de sluiter en zal weer sluiten na het lossen van de knop , je sluitertijd zal variëren tussen de 1 à 3 sec ,zorg er voor dat je vuurwerk er niet gewassen gaat uitzien . Sluitertijd voor bliksems kan dit wat langer duren de natuur beslist .
 
5: Je ISO zo laag mogelijk 100-200 zo voorkom je ruis je kan ook je ruisreductie opzetten maar dan moet je er wel rekening met houden dat het iets langer zal duren voor de volgende foto genomen kan worden ruisreductie vertraagd de opslag van ja foto .
 
6: Diafragma keuze deze licht tussen de bij ISO 100 F8-F16 bij ISO 200 F16-F22 het is een beetje afhankelijk van je eigen afstand tot het vuurwerk hoe dichter hoe hoger je F-getal ook moet je zelf zien dat het vuurwerk er niet te snel gewassen gaat uitzien zo ja neem een hoger F-getal , voor bliksems sta je best op een veilige afstand .
 
7: Live view of met andere woorden klap je spiegel op zo voorkom je onscherpte door trillingen van het klappen van de spiegel .
 
8: Lens keuze je kan het beste werken met een breedhoek zoemlens deze zet je op MF en stel hem in op oneindig een goed werkgebied is tussen de 17 en de 35 mm geef je zelf een beetje ruimte .
 
9: RAW is steeds de beste keuze ik gebruik steeds RAW+JPG let er wel op dat je genoeg geheugen bij hebt .
 
10: Extra batterij is ook aan te raden
 
11: Voor bliksemfotografie bescherm je zelf en word geen bliksemafleider gebruik voor je apparatuur ook een regenjasje dit kost iets van een 5€ .
 
...
 
Dit is een eigen tekst staan er fouten in mag je me het altijd melden .
Wil je dit publiceren graag eerst even een berichtje .  
 
...
 

Enkele camera instellingen voor bliksem fotografie

Afstand , ISO en Diafragma


Voor een wolkaarde bliksem op zeer korte afstand , op minder dan 100 meter afstand gebruik je best ISO 100 en een diafragma van F16 

Hevige wolkaarde bliksem op ongeveer 1 km afstand ISO 100 diafragma F8 tot F12

Voor en wolkaarde bliksem op afstand van ongeveer 5 tot 10 km ISO 100 en een diafragma F4 tot F10

... 

Groeten Joeri